Zeewier
Eerder vandaag stond er een artikel op nu.nl over zeewier: de groente van de toekomst! Eerder riep het kabinet ook al op om meer zeewier te eten. Dit zoutwaterplantje heeft het allemaal; rijk aan eiwit, jodium, en vezels, duurzaam in productie... Maar is zeewier nu echt zo gezond? Wij gingen op onderzoek uit.
Voedingswaarden
Zeewier wordt onder andere geroemd om de goede voedingswaarden. Zo zou het volgens het artikel rijk zijn aan bijvoorbeeld eiwit en jodium. We vergeleken (kelp) zeewier met drie andere toppers van Nederlandse bodem: spinazie, boerenkool en andijvie (zie afbeelding). Zeewier kwam per 100 gram als beste uit de test als we keken naar magnesium, ijzer, zink en foliumzuur. De hoeveelheid jodium in zeewier is echter zo hoog, dat het 50 x hoger is dan de minimale aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 150 mcg, en 12,5 x hoger is dan de toelaatbare bovengrens van 600 mcg (uitgegaan van de ADH van een jonge vrouw). Als we de dosis zeewier terugbrengen naar een toelaatbare hoeveelheid jodium, blijft er dus weinig over van de andere voedingwaarden; niets is dan hoger dan 5% van de ADH. Naast het ontzagwekkend hoge jodiumgehalte bevat het ook veel natrium / zout, omdat het natuurlijk in zout water wordt gekweekt. Van de gezonde voedingswaarden zijn wij helaas dus nog niet zo overtuigd!
(bron: www.caloriechecker.nl, 19-04-2017)
Seamore
Duurzaamheid
Toepasbaarheid
Behalve de bekende sushi koken maar weinig mensen mee zeewier. Hoe verwerk je het in je eten?
Dutch weed burger
Bacon
Seamore pasta
recept