Diabetes
Diabetes is een ziekte waarbij de productie of gevoeligheid voor het hormoon insuline is aangetast. We onderscheiden doorgaans twee types diabetes, type 1 en type 2.
- Diabetes type 1 is meestal aangeboren, maar kan in zeldzame gevallen worden veroorzaakt door een virus of parasiet. Bij diabetes type 1 wordt er te weinig of zelfs helemaal geen insuline aangemaakt in het lichaam.
- Diabetes type 2 wordt ook wel ouderdomsdiabetes genoemd, maar komt op steeds jongere leeftijd voor. Bij deze vorm is de insuline gevoeligheid van de lichaamscellen aangetast door een ongezond eetpatroon of leefstijl. Deze vorm komt het meest voor.
- Zwangerschapsdiabetes is een vorm van diabetes die gelukkig maar tijdelijk is. Goede begeleiding is erg belangrijk om complicaties rondom de bevalling te beperken. Daarnaast hebben personen met zwangerschapsdiabetes een hogere kans om later diabetes type 2 te ontwikkelen.
- Neonatale diabetes (Kir-6.2) is een zeldzame vorm van diabetes die genetisch is bepaald en ontstaat binnen de eerste 6 maanden van het leven. Deze vorm van diabetes wordt behandeld met tabletten in plaats van injecties.
- Diabetes insipidus is een vorm van diabetes die samenhangt met de nierwerking. Het concentrerend vermogen van de nieren is dan niet zo goed meer, dus u zult heel vaak moeten plassen om uw afvalstoffen uit te scheiden. Deze vorm van diabetes komt niet zo heel vaak voor.
De diëtist kan u ondersteunen met leefstijl- en voedingsadviezen passend bij uw situatie. Vaak helpt gewichtsverlies de klachten verminderen bij diabetes type 2. Daarnaast kan de diëtist u ondersteunen in het voorkomen van, of omgaan met hypo's en hypers.